Espenesliv 2022 er over, men her får du et tilbakeblikk på den fantastiske festivalen. Vi gleder oss til 2023 og nye fantastiske musikalske og sosiale opplevelser.

Paal Flaata m/Gøran Grini

Gjennom en platekarriere som strekker seg mer enn 25 år tilbake i tid – de siste 20 av dem som soloartist – har Paal forundret omgivelsene med en stemme som ikke synes å være riktig av denne verden.

Paal er en av de mest-turnerende artister her til lands, og har sammen med pianist og produsent, Gøran Grini spilt på de fleste norske scener gjennom 20 år.

Som soloartist har han gitt ut tilsammen 8 album, noe som blant annet har resuietert I tre Spellemann nominasjoner. (Wait By The Fire, Come Tomorrow og Love and Rain)

På 90 tallet var Paal frontfigur og vokalist i Midnight Choir som ga ut 5 album, hvor de blant annet vant Spellemannsprisen for det kritikerroste albumet, Amsterdam Stranded.

Sweetheart:

Den lavmælte americanaduoen Sweetheart har i år vunnet Spellemann for sitt debutalbum og spilt en rekke utsolgte konserter omtalt som euforiske konsertopplevelser.

Live er Sweetheart kjent for å trollbinde publikum med sin engasjerende, følelsesladede og stillfarne fremførelse. Harmoniene og de minimalistiske arrangementene etterlater ofte publikum i undrende stillhet. I år har Sweetheart spilte en rekke konserter i Oslo, Tromsø, Trondheim, Drammen, Kristiansand og Skien, mange av dem utsolgt. Feedback belønnet Sweethearts konsert på Driv i Tromsø med terningkast 6: «I Sweethearts tilfelle endte dette ekstra steget opp på et nivå der euforiske konsertopplevelser skapes. ..»

Disse tandre låtene fremkaller den merkelige følelsen der man får lyst til å grine og juble om en annen.

Line Saus

I skjæringspunktet mellom rock og gotisk americana finner vi artisten Line Saus.
Vokalisten, gitaristen og låtskriveren fra Tromsø blir beskrevet som å levere melankolske og mollstemte låter som veksler mellom behag og ubehag. Det engleaktige får det djevelske til å brenne klarere. Det er ild og svovel, fortapelse og dødssynd» ( Sojtaric. 2019. Nordlys)
Nå er hun høyaktuell med albumet «Waltz in the Vapor» (Fajo Music 2021), som ble beskrevet som «en alvorlig bra debut» i spalten Feedback i avisa Itromsø, og trillet inn en solid femmer. Altaposten lot seg også forføre og gav også en femmer i sin anmeldelse. Albumet viderefører stemninger fra tidligere utgivelser, der det veksler raskt mellom solskinn og polart lavtrykk. I Sivert Henriksens miks har også denne utgivelsen åpenbare referanser til 60-tallet og dets lydbilde og dramaturgi. Vokalen til Line, som har blitt sammenlignet med artister som Billy Holiday, Mazzy Star og Nancy Sinatra, veksler også mellom det sarte og det intense. Gjennom albumet dras vi inn i en verden av skygger, men der det samtidig glimrer med lys. Det er bare å la seg behage eller uroe……

Jack Stillwater

11. februar kommer Jack Stillwater sitt femte album «Dusk», og bandet er klare for ny Norgesturné gjennom store deler av 2022.

«Dusk» ble spilt inn i august og september 2021 i Oslo Klang med Christer Knutsen (Madrugada, Sivert Høyem, Stein Torleif Bjella m.fl.) som produsent og med Bjarne Stensli som tekniker. Etter «Jack Stillwater» (2009), «Muddy River» (2016), «The Farmer Trilogy» (2016) og «Norwegicana» (2019) er låtene på «Dusk» litt mørkere og mer melodiske, og platen har en detaljrik produksjon.

Det er flere gitarer og tydeligere, drømmende refreng. Flere låter er i landskapet til Midnight Choir, Nick Cave og Jason Isbell, men lytteren får samtidig en sterk signatur av Jack Stillwaters egen sound.

Jack Stillwater fikk terningkast 5 både i Dagbladet, Stavanger Aftenblad og Drammens Tidende for «Norwegicana» i 2019, i tillegg til positive omtaler i musikkaviser både i og utenfor Norden. Da musikkåret 2019 skulle oppsummeres, kåra Rune Letrud fra Musikkbloggen.no «Norwegicana» til årets norske album.